Tävlingspremiären på ingång

Dagarna går fort nu. Redan 10:e januari och i helgen är det dags för tävlingspremiär! På lördag står Upplands DM över 15km klassiskt på schemat. Var och hur är ännu oklart, men det sprutas snö på flera platser (osäkert om det blir av). På söndag är det långlopps-premiär i Grängesberg. Det är det 42 km långa loppet; Grotfallsrundan, som går av stapeln. Tävlingen är också den första deltävlingen i Tiger Balsam Ski Tour, en nystartad långloppscup (där även Värmdöloppet i Stockholm ingår). Alla tävlingar är seedningslopp till Vasaloppet och Tiger Balsam sponsrar med fina priser. Jätteroligt initiativ, kanske främst riktat mot de som ligger strax under den allra bästa eliten.

Om sanningen ska fram är jag inte det minsta tävlingssugen. Jag sitter i fåtöljen som en trasdocka efter en period av hård och bra träning, och det enda ja vill är att vila. Men det är idag det. Kom hem från träningsläger i Grönklitt i söndags, där jag verkligen pressade mig själv med riktigt hård träning, precis på gränsen av vad jag klarade av. Det var slutet på en period av 11 dagar i rad med träning och jag hade inte klarat ett enda pass till. Har unnat mig två vilodagar (jobbat) sen jag kom hem då jag varit väldigt hängig, småfebrig och inte mått alls bra. Perfekt. Får jag vila ordentligt nu och hålla mig frisk (peppar, peppar..) så kommer jag tillbaka starkare än jag var innan! Vi får se hur det känns till helgen!

Tänkte visa er hur min träning såg ut under de fyra dagar jag var uppe i Grönklitt:

  • Tors kväll: Skidintervall 3x10min med två minuters lugnare åkvila. (första intervallpasset på skidor för säsongen, och det kändes)
  • Fre FM: 4 timmar distans (riktigt långt distanspass, jättebra vasaloppsträning, både fysiskt men kanske framförallt mentalt) Fre EM: 90 minuter distans, i ett halvhårt tempo (oförskämt pigg, så jag tryckte på lite ”onödigt” hårt)
  • Lör FM: 2h 30min (lugn och fin distansåkning, hade tänkt intervall men var alldeles för sliten) Lör EM: 90 minuter väldigt lugn distans (helt förstörd till en början och hjärtat gick som på en ekorre. Inte alls återhämtad)
  • Sön FM: 2 h, inslag av hårdare perioder och stakningsintervaller av olika slag (perfekt avslutning på lägret. Inte varit så trasig i triceps på väääldigt länge.
Jag vill också passa på att gratulera Marcus Hellner till andraplatsen och en fantastisk insats i Tour de Ski. I damklassen fick Charlotte Kalla ge sig för finskan Krista Lahteenmäki, min personliga favorit Marthe Kristoffersen och Katrin Zeller uppför slalombacken, men slutade ändå på en godkänd 7:e plats! Bra gjort med tanke på sjukdomen veckan innan Touren drog igång!

Stå på! / David

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>